29 Ağustos 2013 Perşembe

2004 Sayılı İİK Madde 331 ALACAKLIYI ZARARA UĞRATMAK İÇİN MEVCUDU EKSİLTMEK İçtihat

T.C.

YARGITAY

16. HUKUK DAİRESİ

E. 2006/4252

K. 2006/8333

T. 27.12.2006

• ALACAKLIYI ZARARA UĞRATMAK İÇİN MEVCUDU EKSİLTMEK ( Lehe Olan Hüküm Önceki ve Sonraki Kanunların İlgili Bütün Hükümleri Olaya Uygulanarak Ortaya Çıkan Sonuçların Birbirleriyle Karşılaştırılması Suretiyle Belirleneceği )

• LEHE KANUN UYGULAMASI ( Önceki ve Sonraki Kanunların İlgili Bütün Hükümleri Olaya Uygulanarak Ortaya Çıkan Sonuçların Birbirleriyle Karşılaştırılması Suretiyle Belirleneceği )

2004/m.331

5252/m.9/3

ÖZET : Lehe olan hüküm, önceki ve sonraki kanunların ilgili bütün hükümleri olaya uygulanarak ortaya çıkan sonuçların birbirleriyle karşılaştırılması suretiyle belirlenir.
DAVA : Alacaklısını zarara sokmak kastı ile mevcudunu eksiltmek suçundan sanık Hüseyin hakkında açılan davada İİK'nın 5358 sayılı Kanun'la değişik 331. maddesi gereğince 6 ay hapis ve 3.600.00 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiş, hüküm yasal süresi içerisinde sanık vekili tarafından temyiz edildiğinden Yargıtay C. Başsavcılığı'nın bozma istemli tebliğnamesiyle dosya Daireye gönderilmiş olmakla, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okunarak gereği düşünüldü:

KARAR : Yapılan inceleme sonunda, yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine, ancak;
Sanığın eylemine uyan İİK'nın 331. maddesinde belirlenen ceza "altı aydan üç yıla kadar hapis ve bir milyar liradan yüz milyar liraya kadar ağır para cezası" iken, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5358 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikten sonra "altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası" olarak düzenlenmiştir. Mahkemece lehe olan yasanın belirlenmesi için ilgili maddeler kıyaslandıktan sonra bir karar verilmesi gerekir. 5252 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanun'un 9. maddesi 3. fıkrasının "lehe olan hüküm önceki ve sonraki kanunların ilgili bütün hükümleri olaya uygulanarak ortaya çıkan sonuçların birbirleriyle karşılaştırılması suretiyle belirlenir." hükmüne aykırı olarak her iki yasaya göre yapılan uygulama sonuçları karşılaştırılıp somutlaştırılmadan yazılı şekilde hüküm kurulması,

yarx

SONUÇ : Yasaya aykırı olduğundan, temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün istem gibi ( BOZULMASINA ), dosyanın mahkemesine iadesi için Yargıtay C. Başsavcılığı'na ( TEVDİİNE ), 27.12.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder