29 Ağustos 2013 Perşembe

2004 Sayılı İİK Madde 331 Mevcudu Eksiltmek İçtihat

T.C.

YARGITAY

16. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/3030

K. 2011/1823

T. 11.4.2011

• ALACAKLISINI ZARARA SOKMAK KASDİYLE MEVCUDU EKSİLTMEK ( Satış Tarihi İle Satışa İlişkin Kayıtların Tapudan Getirtilerek Dosyaya Konulması ve Borç Alınmışsa Bu Para İle Hangi Borçların Ödendiği Hususları Araştırılıp Sonucuna Göre Sanıkların Hukuki Durumlarının Takdiri Gerektiği )

• MEVCUDU EKSİLTMEK ( Alacaklısını Zarara Sokmak Kastiyle - Satış Tarihi İle Satışa İlişkin Kayıtların Tapudan Getirtilerek Dosyaya Konulması ve Borç Alınmışsa Bu Para İle Hangi Borçların Ödendiği Hususlarının Araştırılması Gerektiği )

• SATIŞA İLİŞKİN KAYITLAR ( Alacaklısını Zarara Sokmak Kastiyle Mevcudu Eksiltmek - Satış Tarihi İle Satışa İlişkin Kayıtların Tapudan Getirtilerek Dosyaya Konulması ve Borç Alınmışsa Bu Para İle Hangi Borçların Ödendiği Hususları Araştırılıp Sonucuna Göre Sanıkların Hukuki Durumlarının Takdiri Gerektiği )

2004/m.331

ÖZET : Alacaklısını zarara sokmak kasdiyle mevcudunu eksiltmek suçundan yargılanmıştır. Aynı gün birlikte icra dairesine giderek ödeme emrini tebellüğünü müteakip sürelerden de feragat ederek haczi kesinleştirdiği ve maaşına haciz tatbik edilmesine muvafakat etmek suretiyle asıl olmayan borç ikrar ederek alacaklılarını zarara soktuğunun iddia edilmesi nedeniyle, savunmaları doğrultusunda sanığın hangi taşınmazlarını kime ve ne kadarlık bir fiyatla satarak sanık M. A. A.'a borç para verdiği, satış tarihi ile satışa ilişkin kayıtların tapudan getirtilerek dosyaya konulması, borç alınmışsa bu para ile hangi borçların ödendiği hususları araştırılıp sonucuna göre sanıkların hukuki durumlarının takdiri yerine eksik inceleme ile beraatlerine karar verilmesi, yasaya aykırıdır.

DAVA : Alacaklısını zarara sokmak kasdiyle mevcudunu eksiltmek suçundan sanıklar M. A. A. ve N. Y.'in beraatlerine karar verilmiş, hüküm yasal süresi içerisinde şikayetçi vekili tarafından temyiz edildiğinden, Yargıtay C.Başsavcılığının bozma istemli tebliğnamesiyle dosya Daireye gönderilmiş olmakla, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okunarak Gereği görüşüldü:
KARAR : Müştekinin alacağını tahsil için başlattığı icra takibi nedeniyle çıkarılan ödeme emrinin 24/8/2009 tarihinde tebliğinden kısa bir süre sonra 3/9/2009 tarihinde sanık M. A. A.'ın, kayın biraderi diğer sanık N. Y. ile aralarında düzenledikleri bonoya dayanarak icra takibi başlattırıp, aynı gün birlikte icra dairesine giderek ödeme emrini tebellüğünü müteakip sürelerden de feragat ederek haczi kesinleştirdiği ve maaşına haciz tatbik edilmesine muvafakat etmek suretiyle asıl olmayan borç ikrar ederek alacaklılarını zarara soktuğunun iddia edilmesi nedeniyle, savunmaları doğrultusunda sanık N. Y.'in hangi taşınmazlarını kime ve ne kadarlık bir fiyatla satarak sanık M. A. A.'a borç para verdiği, satış tarihi ile satışa ilişkin kayıtların tapudan getirtilerek dosyaya konulması, borç alınmışsa bu para ile hangi borçların ödendiği hususları araştırılıp sonucuna göre sanıkların hukuki durumlarının takdiri yerine eksik inceleme ile beraatlerine karar verilmesi,
Kabule göre de; suçun oluşumu için aciz belgesinin alınması zorunlu olmayıp, alacaklının alacağını alamadığını ispat etmesi halinde de suçun oluşabileceği gözetilmeden aciz belgesi alınmadığı gerekçesiyle sanıkların beraatlarına hükmedilmesi,

yarx

SONUÇ : İsabetsiz olup, temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmekle hükmün istem gibi BOZULMASINA, 11.04.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder