2 Eylül 2013 Pazartesi

2004 Sayılı İİK Madde 331 HİSSE ALIMI İçtihat

T.C.

YARGITAY

16. HUKUK DAİRESİ

E. 2010/8800

K. 2011/2837

T. 23.5.2011

• ALACAKLISINI ZARARA SOKMAK KASTİYLE MEVCUDUNU EKSİLTMEK ( Hisse Alımı Yapılıp Yapılmadığının Tespit Edilebilmesi İçin Her İki Şirkete Ait Ticari Defter ve Belgeler Üzerinde Karşılaştırmalı Bilirkişi İncelemesi Yaptırılması Gerektiği )

• HİSSE ALIMI ( Alacaklısını Zarara Sokmak Kastiyle Mevcudunu Eksiltmek - Hisse Alımı Yapılıp Yapılmadığının Tespit Edilebilmesi İçin Her İki Şirkete Ait Ticari Defter ve Belgeler Üzerinde Karşılaştırmalı Bilirkişi İncelemesi Yaptırılması Gerektiği )

• BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ ( Alacaklısını Zarara Sokmak Kastiyle Mevcudunu Eksiltmek - Hisse Alımı Yapılıp Yapılmadığının Tespit Edilebilmesi İçin Her İki Şirkete Ait Ticari Defter ve Belgeler Üzerinde Karşılaştırmalı Bilirkişi İncelemesi Yaptırılması Gerektiği )

2004/m.331

ÖZET : Sanıkların, yetkilisi oldukları borçlu Ltd. Şti'ni, alacaklıları zarara uğratmak kastiyle aynı adreste faaliyet gösteren Ltd. Şti'den hisse devraldıklarının iddia edilmesi karşısında, böyle bir hisse alımı yapılıp yapılmadığının tespit edilebilmesi için her iki şirkete ait ticari defter ve belgeler üzerinde karşılaştırmalı bilirkişi incelemesi yaptırılmalı, borçlu Ltd. Şti.'nin üretim tesislerini Ltd. Şti.'ne kullandırıp, kullandırmadıkları araştırılmalı, her iki şirket ortaklarının aynı kişiler olması, hisse devralınan Ltd. şti'nin, borçlu Ltd. Şti'ne ait adreste ve aynı iş kolunda faaliyet göstermesi de dikkate alınarak, yapılan işlem de muvazaa bulunup bulunmadığı, muvazaanın saptanması halinde ise şikayetin süresinde olup olmadığı tespit edilerek sonucuna göre sanıkların hukuki durumlarının tayini gerekir.

DAVA : Alacaklısını zarara sokmak kastiyle mevcudunu eksiltmek suçundan sanıklar S. T. ve H. S.'ın ayrı ayrı beraatlerine karar verilmiş, hüküm yasal süresi içerisinde şikayetçi vekili tarafından temyiz edildiğinden, Yargıtay C. Başsavcılığının bozma istemli tebliğnamesiyle dosya Daireye gönderilmiş olmakla, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okunarak Gereği görüşüldü:
KARAR : Sanıkların, yetkilisi oldukları borçlu S... Fide Tarım Hayvancılık Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti'ni, alacaklıları zarara uğratmak kastiyle aynı adreste faaliyet gösteren Se... Fide Tarım Hayvancılık Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti'den hisse devraldıklarının iddia edilmesi karşısında, böyle bir hisse alımı yapılıp yapılmadığının tespit edilebilmesi için her iki şirkete ait ticari defter ve belgeler üzerinde karşılaştırmalı bilirkişi incelemesi yaptırılmalı, borçlu S. Fide Ltd. Şti.'nin üretim tesislerini Se... Fide Ltd. Şti.'ne kullandırıp, kullandırmadıkları araştırılmalı, her iki şirket ortaklarının aynı kişiler olması, hisse devralınan Se... Fide Tarım Hayvancılık Turizm San. ve Tic. Ltd. şti'nin, borçlu S. Fide Tarım Hayvancılık Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti'ne ait adreste ve aynı iş kolunda faaliyet göstermesi de dikkate alınarak, yapılan işlem de muvazaa bulunup bulunmadığı, muvazaanın saptanması halinde ise şikayetin süresinde olup olmadığı tespit edilerek sonucuna göre sanıkların hukuki durumlarının tayini gerekir.

yarx

SONUÇ : Eksik inceleme ile yazılı şekilde sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi isabetsiz olduğundan hükümün istem gibi BOZULMASINA, 23.5.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder